WEBÁRUHÁZ

Látogasson el webáruházunkba és böngésszen több mint 10.000 minőségi, tartósan alacsony árú alkatrészből.
 http://webaruhaz.habi.hu

Habi Webáruház

KÉK cégcsoport interjú

A több generációs családi vállalkozásként működő HABI Kft. immáron 25 éve foglalkozik mezőgazdaságigép-alkatrészek kereskedelmével és gyártásával, folyamatosan bővülő termékkatalógussal és szélesedő kereskedelmi hálózattal szolgálva ki a hazai agrárium igényeit.

KéK Körkép: A vállalkozás 1992-ben kezdte meg működését.Miért döntöttek az adott szakmai profil mellett, és milyen üzleti tervek megvalósítását tűzték ki célként?

Harkai Péter: A rendszerváltás után jelentősen átalakult a mezőgazdaság helyzete. A termelőszövetkezetek megszűnésével a földek nagy részét magángazdálkodók művelték, a kereskedelmi helyzet pedig nyitottabbá vált. A gazdáknak biztos beszerzési forrásokra volt szükségük. Addigra főként a belorusz erőgépek terjedtek el hazánkban, a piaci igényekre reagálva MTZ és T–25-ös traktoralkatrészeket kezdtünk importálni és értékesíteni. Természetesen a folyamatos fejlődés és üzleti növekedés volt az elsődleges célunk, annak érdekében, hogy minél több gazda sikeres munkájához járulhassunk hozzá. Ennek következtében az elmúlt 25 évben jelentősen bővítettük termékkínálatunkat a nyugati erőgépekhez, illetve a komplett munkagépek értékesítését is bevezettük.


KéK Körkép: A vállalkozás 1992-ben kezdte meg működését.Miért döntöttek az adott szakmai profil mellett, és milyen üzleti tervek megvalósítását tűzték ki célként?

 

Harkai Péter: A rendszerváltás után jelentősen átalakult a mezőgazdaság helyzete. A termelőszövetkezetek megszűnésével a földek nagy részét magángazdálkodók művelték, a kereskedelmi helyzet pedig nyitottabbá vált. A gazdáknak biztos beszerzési forrásokra volt szükségük. Addigra főként a belorusz erőgépek terjedtek el hazánkban, a piaci igényekre reagálva MTZ és T–25-ös traktoralkatrészeket kezdtünk importálni és értékesíteni. Természetesen a folyamatos fejlődés és üzleti növekedés volt az elsődleges célunk, annak érdekében, hogy minél több gazda sikeres munkájához járulhassunk hozzá. Ennek következtében az elmúlt 25 évben jelentősen bővítettük termékkínálatunkat a nyugati erőgépekhez, illetve a komplett munkagépek értékesítését is bevezettük.

KK : Egyetlen szaküzlettel indultak, majd az évek során sikerült felépíteni egy 19 képviseletből álló országos hálózatot.

HP : Pontosítanék: mostanra már az ország 20 pontján és webáruházunkban is várjuk vásárlóinkat, hogy minél könnyebben és gyorsabban elérhessék termékeinket. Szaküzleteinket a 2000-es évek folyamán kezdtük el megnyitni, változó ütemben. A piackutatás után ígéretesnek tűnő területeken helyeztük el egységeinket. Fontos szempont volt az is, hogy az ország minél több régiójában jelen legyünk, vásárlóinknak ne kelljen hosszú utat megtenni ahhoz, hogy nálunk vásárolhassanak. Ennek megfelelően augusztustól Kaposváron, a Toponár út 2. szám alatt nyitjuk meg legújabb szaküzletünket, ahol megújult külsővel, de a HABI Kft.-re jellemző széles kínálattal és szakértelemmel várjuk kedves vásárlóinkat.

 

KK : Minden bizonnyal a hálózat növekedésével a szakmai képzés jelentősége is felértékelődött.

HP : A humán erőforrás kiemelkedő fontosságú cégünk működésében, szakképzett munkatársainknak köszönhetően a különböző részlegek összehangolt munkája eredményezi a megfelelő működést. Központi, kiskunhalasi telephelyünk dolgozói biztosítják a logisztikai, beszerzési és technikai feltételek megvalósítását. Értékesítőink pedig közvetlenül képviselik értékeinket a vásárlók felé. A különböző területeken a szakmai gyakorlatukat töltő diákokat is szívesen látjuk, így lehetőségük nyílik átlátni egy szervezet működését, megszerezni a tanulmányaiknak megfelelő szakmai gyakorlati ismereteket. A mezőgazdasághoz kapcsolódó szakmák népszerűsítése sem elhanyagolható, hiszen hazánk nagy gazdasági és társadalmi befolyással bíró ágazatáról beszélünk, ahol a jövőben is szükség lesz a hozzáértő munkaerőre.

KK : Ezek szerint a cég, formális vagy informális módon, a szakképzésben is fontos szerepet vállal.

HP : Cégünk folyamatos képzést és fejlődési lehetőséget kínál dolgozói számára, hogy az adott szakterületen mindenki a legtöbbet hozhassa ki magából. A részlegek számára rendszeres oktatásokat biztosítunk, az igényeknek megfelelő szakmai anyagok állnak a kollégák rendelkezésére. A kedvező munkafeltételek megteremtése és szakmai elismerés által is motiváljuk dolgozóinkat, éreztetjük velük munkájuk jelentőségét, fontosságát. Az elköteleződés és az elégedettség növelése érdekében kidolgoztuk munkatársaink számára a HABI karrier programot, mely kiszámíthatóvá és átláthatóvá teszi dolgozóink fejlődési, előrelépési, kereseti lehetőségeit. Negyedévente szakmai találkozókat tartunk, ahol helyet kap az oktatás, lehetőség van javaslatok megvitatására, a központi telephelyen és a különböző szaküzletekben dolgozó kollégáink jobban megismerhetik egymást, összetartó csapattá válhatnak. A részlegek szakmai előadásai bepillantást engednek a más területen dolgozók számára, rálátást szereznek egymás feladataira, könnyebben átláthatják a munkafolyamatokat.

KK : A vállalkozás fő profilja eleinte az MTZ termékek alkatrészellátása volt. Miért döntöttek ezen márka mellett, és mekkora szereppel bír jelenleg az MTZ márka a cég kereskedelmi portfóliójában?

HP : Az MTZ alkatrész a zászlóshajó, ez egyértelmű, hiszen ismereteink szerint több MTZ van az országban, mint az összes többi márka erőgépei együttvéve. Az elmúlt évek alatt sikeres üzletpolitikánknak köszönhetően vállalkozásunk dinamikusan fejlődött, így lehetővé vált, hogy tevékenységünket is tovább bővítsük. Az MTZ és T–25-ös traktorok alkatrészein kívül akár MTZ, akár más típusú gépek után köthető mezőgazdasági munkagépeket és azok alkatrészeit, LED lámpákat, akkumulátorokat, különböző felhasználási célú olajokat, csapágyakat, valamint MTZ gumiköpenyeket is forgalmazunk. Emellett egyre több nyugati alkatrészt kínálunk, hiszen ezek jelentősége is folyamatosan növekszik a magyar gazdák között.
Beszállító partnereinkkel kialakított sikeres és megbízható kapcsolatainknak köszönhetően az áruellátás jelenleg is folyamatosan és zökkenőmentesen történik. A megkötött hosszú távú beszállítói szerződések biztos garanciát jelentenek arra, hogy a legkedvezőbb árakon, nagy mennyiségben és kifogástalan minőségben szolgálhassuk ki partnereinket a jövőben is. Ezzel párhuzamosan számunkra is nagyon kedvező tapasztalat, hogy az elmúlt években jelentősen növekszik termékeinkre a kereslet exportpartnereink részéről.

KK : 2008-ban kezdték meg a saját márkás termékek gyártását és forgalmazását. Ekkor már 14 év forgalmazási tapasztalattal rendelkeztek, ismerték a piacot és a gyártókat. Milyen szakmai és kereskedelmi megfontolások indokolták a HBR termékskála létrehozását?

HP : A vevői igények magasabb színvonalon történő kiszolgálása érdekében cégünk létrehozta saját kereskedelmi márkáját is HBR név alatt. A márkanév alatt forgalmazott alkatrészek garantáltan megfelelnek a legmagasabb gyártói minőségnek, a közvetlen gyártói kapcsolatoknak köszönhetően ehhez versenyképes árakat is tudunk biztosítani. Csak azokkal a gyártókkal kötünk szerződést, akik vállalják a gyártói minőség-ellenőrzés kötelezettségét. A hologramos HBR matricás termékeket egyesével vetik alá minőség-ellenőrzésnek, kizárólag a hibátlan darabok kaphatják meg a minőséget jelképező matricát. A HABI Kft. cégfilozófiája mindig is az volt, hogy a legjobb beszerzési árak elérésén keresztül, versenyképes eladási árakon tudjon megbízhatóan és jó minőségben alkatrészeket forgalmazni a mezőgazdasági vállalkozások számára.


KK : A HBR termékek kapcsán alighanem a termékskálatervezés és a gyártástechnológia területén is komoly tapasztalatokat szereztek.

HP : Büszkék vagyunk HBR termékeinkre, ezért nagy figyelmet fordítunk a termékcsalád fejlesztésére. Minden HBR terméket a piaci igények hívnak életre. Valószínűleg az interjú megjelenéséig is újabb cikkekkel fog nőni saját márkás termékeink köre. Jelenleg több mint 300 készletről, azonnal elérhető HBR terméket tartunk nyilván, és a közeljövőben is ennyi vár bevezetésre, aminek feltétele a megfelelő minőséget és szállítási határidőt, pontosságot garantáló beszállítókkal, gyártókkal való megegyezés.

KK : Sok gyártóval állnak napi szintű kapcsolatban, különböző alkatrészek széles körét forgalmazzák közel húsz szaküzletben. Milyen elektronikus raktárnyilvántartási és e-kereskedelmi megoldásokat alkalmaznak?

HP : A Gazdaságfejlesztési Operatív Program erre a célra kiírt pályázatát elnyertük, ennek köszönhetően elindítottuk vállalatirányítási rendszerünk használatát, melynek segítségével minden részleg munkafolyamatai összekapcsolhatók, támogatja stratégiai és operatív céljainkat is. Cégünk zavartalan és összehangolt működése szempontjából nélkülözhetetlen a gyors és precíz nyilvántartás, az áru- és pénzmozgások adminisztrációja. Termékeinket helykódosan tároljuk, ez alapján rögzítjük rendszerünkben, így az adott áru útvonala lekövethető a beszerzéstől kezdve a logisztikai folyamatokon át egészen az értékesítésig és könyvelésig. A folyamat nulladik lépésének tekinthetjük a piaci igények felmérését, utolsónak pedig vásárlóink utánkövetését és folyamataink felülvizsgálatát. A rendszer a szaküzletekben történő értékesítésen felül a webáruházunkkal is össze van kapcsolva, így az elektronikus vásárlási igényeket is ki tudjuk szolgálni. Az OCTOPUS 8 Integrált Vállalatirányítási Rendszer a teljes társasági gazdálkodást átfogó funkcionalitást nyújt, technikai megvalósításában a legkorszerűbb, lehetőséget ad az internetalapú rendszer használatra.

KK : A vállalkozás üzleti gyakorlatában kiemelt jelentőségű a szakmai transzparencia. Egyértelműen jelölik az alkatrészek forrását és gyártóját, a gyártó országot. Ugyanakkor vállalják, hogy a szaküzletben bemutatott, bizonytalan eredetű termékeket ingyenes eredetvizsgálatnak vetik alá.

HP : A HABI Kft.-nél mindig fontosnak tartottuk a tisztességet és a tájékoztatást. Kínálatunkban eredeti, gyári és utángyártott alkatrészek is elérhetők, így mindenki a felhasználási céljaihoz illeszkedő terméket választhatja. A különbségeket vásárlóink számára is kommunikáljuk. Az eredeti, gyári termékeken megtalálhatók az eredetiséget igazoló jelzések, melyek alapján könnyen beazonosítható a termékek eredete. Igyekszünk felhívni partnereink figyelmét a hamisított árukat forgalmazó kereskedők trükkjeire, a termék eredetét illető kétely esetén szakembereink szívesen segítenek a származás megállapításában. Sajnos napjainkban még mindig elterjedtek az eredetiként forgalmazott, ám utángyártott termékek. Ez a vásárlók bizalmára és munkájára is negatívan hat: túlárazottan kapnak nem a céljaiknak megfelelő alkatrészeket. Természetesen az eredeti és az utángyártott termékeknek is helye van a piacon, fontos a különböző munkálatokhoz különböző árú alternatívákat biztosítani. Például a rendszeres és nagy teljesítményt igénylő munkafolyamatokhoz ajánlatos eredeti, gyári termékeket választani, így az áruk is megtérül. Azonban ritkább és kisebb teljesítményigényű használatra nem feltétlen szükséges a nagyobb beruházás, az utángyártott termékek is tökéletesen elláthatják feladatukat.

KK : Tudomásom szerint a KéK Cégcsoporttal való szakmai kapcsolat alapja egy személyes ismeretség volt. Megosztaná velünk, hogy miként történt a csatlakozás?

HP : Logisztikai vezetőnk ajánlotta figyelmünkbe a KéK Cégcsoport szolgáltatásait. Zsoldos Imre kapcsolattartónak köszönhetően a csatlakozásunk rendkívül gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. Még fiatal a kapcsolat a cégcsoport és a HABI Kft. között, ennek ellenére már több szolgáltatást igénybe veszünk, és tervezzük az együttműködés kiterjesztését további termékekre is.